Yüzük Ölçüsü Nasıl Alınır?

Yüzük Ölçüsü

Yüzük ölçüsü, kişiden kişiye değişiyor. Çoğu detayda olduğu gibi yüzük ölçüsü de sadece size özeldir. Yüzük ölçüsü, yüzüğün parmağa olan uygunluğunu belirlemek için kullanılan bir yöntem oluyor. Farklı kültürlerde, farklı ölçü sistemleri bulunsa da, genelde uluslararası bir standart olarak kullanılan bir ölçüm birimi bulunuyor. Bu nedenle yüzük ölçüsünü doğru bir şekilde almak her zaman ayrı bir önem taşıyor. Siz de yüzük ölçüsü nasıl alınır diye merak ediyorsanız okumaya devam edebilirsiniz. 

Standart Yüzük Ölçüsü Nedir?

Standart yüzük ölçüsü, çevre iç çapına oranla ifade ediliyor. Yüzük ölçüsü genellikle rakam ya da harflerle gösteriliyor. Uluslararası standartlara göre, ABD’de en yaygın olarak kullanılan yüzük ölçüsü, rakamlarla ifade ediliyor. 4 ile 13 arasındaki sayılar, yüzüğün iç çapını belirtiyor. Avrupa ülkelerinde ise genellikle iç milimetre cinsinden ölçülüyor ve harflerle gösteriliyor. Bizim ülkemizde ise 7 ile 20 sıralaması geçerli oluyor.

En küçük yüzük ölçüsü 7 olurken en büyük yüzük ölçüsü ise 20 numara oluyor. İstisnai durumların yaşandığı zamanlarda ise özel olarak küçük veya büyük ölçülerde yüzük üretilebiliyor.

Yüzük ölçüsü, yüzüğün rahat bir şekilde parmakta durmasını sağlıyor. Aynı zamanda çıkarmak için de uygun olan zemini hazırlıyor. Yüzük alırken doğru ölçüyü bulmak ve kullanım rahatlığı oluşturmak, oldukça önemli bir konu oluyor. Bu sebeple, yüzük satın almadan önce “Standart yüzük ölçüsü nedir?” diye bir araştırma yapabilir ve bir uzman birinden yardım alarak yüzük hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu bilgiler ışığında yüzüğünüzü gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz.

Yüzük Ölçüsü Kaçtan Başlar?

Yüzük ölçüsü, takı sektöründe oldukça önemli bir konudur. Çünkü doğru yüzük ölçüsü, hem rahatlığı hem de yüzüğünün güvenli bir şekilde parmaktı durmasını sağlıyor. “Yüzük ölçüsü nasıl alınır?” sorusuna yanıt bulduktan sonra, yüzük ölçüsü araştırmasına başlayabilirsiniz.

Yüzük ölçülerinin iç çapları, genellikle milimetre cinsinden ifade ediliyor. Standart yüzük ölçüsü ise farklı ülkelerde ve bölgelerde değişiklik gösterebiliyor, ancak genellikle belirli aralıkta bulunuyor.

Yüzük ölçüsü kaçtan başlar şeklinde bir bilgi arayışına mı girdiniz? Yüzük ölçüsü, 7 ile 20 arasında değişiyor. En küçük yüzük ölçüsü, 14.9 milimetrelik iç çapa sahip olurken en büyük yüzük ölçüsü ise 18.9 milimetrelik iç çapa sahip oluyor. Ancak, özel istekler doğrultusunda daha küçük veya daha büyük yüzük ölçüleri de üretiliyor. Örneğin bazı yüzük tasarımcıları, kişiye özel hizmetler sunarak sizin isteğinize uygun olarak özel yüzük modelleri ve ölçüsü yapabiliyor.

Siz de yüzük ölçünüzden emin değilseniz bir kuyumcudan destek alabilirsiniz. Eğer parmaklarınız standart yüzük ölçüsüne uyuyorsa rahat bir şekilde yüzük tercihinizi yapabilirsiniz.

yüzük ölçüsü hesaplama

Yüzük Ölçüsü Nasıl Öğrenilir?

Çok sevdiğiniz bir eklem yüzükleri modeli satın almak için yüzük ölçüsünü öğrenmek önemli bir adım oluyor. Yüzük ölçüsü, parmak çevresinin genişliğini ölçerek belirleniyor. Yüzük ölçüsü nasıl öğrenilir? Sorusu için kullanabileceğiniz birkaç yöntem bulunuyor:

Yüzük ölçü cetveli, son dönemlerde oldukça ölçüm işini kolay alma olanağı sağlıyor. Ölçüm şeridi edinerek, parmak çevresi doğru bir şekilde ölçülebilir. Bu ölçüm aletleri, farklı birimlerde yüzük ölçülerini gösterebiliyor. Örneğin milimetre, santimetre veya inç olarak ölçebiliyor. Parmak çevrenizi ölçtükten sonra yüzük ölçü tablosunu kullanarak bu ölçümü, yüzük ölçüsüne çevirebilirsiniz.

Bir diğer yöntem ise mevcut  iç çapını ölçmek oluyor. İç çapını ölçtükten sonra çapı, milimetre cinsine dönüştürerek yüzük ölçünüzü bulabilirsiniz. Ayrıca, bir kuyumcuya giderek profesyonel yardım alabilir ve doğru yüzük ölçüsünü uzmanından alabilirsiniz. Şu detayı da belirtmekte fayda var, yüzük ölçüsü genellikle ücretsiz olarak belirleniyor.

Yüzük ölçünüzü bilmek, doğru yüzüğü bulmanıza yardımcı olur. Çünkü yanlış ölçüde yüzük seçerseniz aldığınız yüzüğün güzelliğini gösteremeyebilirsiniz. Fiziksel olarak ise rahatsızlık yaratabilir ve yüzün düşmesine ya da sıkışmasına neden olabilir. Yüzük ölçüsünü öğrenmek, hem estetik hem de konfor açısından işinizi kolaylaştırabilir.

Evde Yüzük Ölçüsü Nasıl Alınır?

“Evde yüzük ölçüsü nasıl alınır?” Her dönemin merak edilen soruları arasında yer alıyor. Şimdi evde yüzük ölçüsü alma teknikleri için birkaç tane yöntem söyleyelim:

  • En basit yöntem olan çap alma yöntemi ile başlayalım, bu yöntemi uygulayabilmek için, parmağınıza tam olan bir yüzüğe ve bir cetvel ihtiyacınız olacaktır. Öncelikle yüzüğünüzü yatay olarak düz bir zemine koyun. Milimetre ölçüsü olan bir cetvel ile yüzüğünüzün en geniş iç kısmından yüzüğün çapını ölçün. Ardından cetvelden milimetreyi okuyun ve bu ölçüyü değer tablosu ile karşılaştırarak yüzük ölçünüzü belirleyin.
  • İkinci yöntem olan çevre yöntemi için gerekli malzemeler, kalem, makas,bant ve cetveldir. Öncelikle 2 santim kalınlığında 8 veya 9 santim uzunluğunda bir kağıt parçası kesin. Bu kağıdın bir ucuna bant yapıştırarak yüzük parmağınızın en dibine gelecek şekilde yüzük şeklinde çevreleyin. Ardından, parmağınızdan düzgün bir şekilde kesin ve cetvel ile milimetre cinsinden ölçün. Milimetre cinsinden ölçüden çıkan değeri, “40” sayısı ile çıkardığınızda yüzük ölçünüzü bulmuş olursunuz.
  • Bir diğer yöntem ise ip yöntemi oluyor. İhtiyacınız olan tek şey bir ip ve yanında kalem ve makas… Daha sonra yüzüğü takmayı düşündüğünüz parmağınızı seçin. İpi parmağınızın etrafına sarın ve çok sıkı olmamak kaydıyla rahat oturacak şekilde sarma işlemini yapın. İpin üzerine kalemle işaretleme yapın ve iki ucu arasındaki mesafeyi ölçün. İşaretlediğiniz noktalar arasındaki uzunluğu milimetre cinsine dönüştürün. Bu ölçüm yüzük ölçünüzü temsil ediyor. Elde ettiğiniz milimetre ölçüsünü, bir yüzük ölçü tablosu ile karşılaştırarak yüzük ölçünüzü öğrenebilirsiniz

Bu yöntemler sayesinde evde kolayca yüzük ölçüsü alabilirsiniz. Fakat işlemlere başlamadan önce “Yüzük ölçüsü nasıl alınır?” içerikli bir yazı okuyarak ilk adımları öğrenebilirsiniz. Yine de en sağlıklı yöntem bir uzmandan yardım almak oluyor. Çünkü herhangi bir yanlış ölçümde olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz ve yanlış bir yüzük tercihi yapabilirsiniz. Bu gibi olumsuzluklara karşılaşmamak için, ücretsiz verilen hizmetten faydalanabilirsiniz.

Çap Yöntemi ile Yüzük Ölçüsü Hesaplama

Çap yöntemiyle yüzük ölçüsü hesaplama, en çok kullanılan yüzük ölçü hesabı yöntemi olarak biliniyor. Burada dikkat etmeniz gereken konu “Yüzük ölçüsü nasıl alınır?” konusudur. Yüzük ölçünüzü çap yöntemi ile hesaplama yaparak da öğrenebilirsiniz.

Minimal yüzük modelleri için kullanılabilecek ölçüm yöntemi olabilir. Bu yöntemle, yüzük ölçüsü hesaplamak için ilk olarak, daha önce parmağınıza taktığınız bir yüzüğü alıp yatay olarak düz bir zemine bırakmanız gerekiyor. Daha sonra en az 10 santim ölçü yapabilecek milimetre çizgilerine sahip olan bir cetveli elinize alıp, yüzüğünüzün iç çapını en geniş alanını baz alarak milimetre cinsinden ölçün. Bu milimetreye karşılık gelen numarayı uzman birinden yardım alarak yüzük ölçünüzü öğrenebilirsiniz.

Çevre yöntemi yüzük ölçüsü öğrenme

Çap ölçüsü almak için uygun bir yüzüğünüzün olmaması durumunda, çevre yöntemiyle yüzük ölçüsü öğrenme yöntemi kullanıma daha uygun bir yöntem olabilir. Serçe parmak yüzük modelleri için çevre yöntemini kullanmak size doğru ve tam sonucu verebilir. Bu yöntemi kullanarak yüzük ölçüsü almak için bir mezura ya da bir ip almanız gerekiyor.

Mezura ya da ipi, yüzük takmak istediğiniz parmağınızın çevresi sararak ölçüm işlemine başlayabilirsiniz. Daha sonra başlangıç ve bitirdiğiniz noktaları işaretleyin. Eğer mezura ile ölçüm yapıyorsanız direkt olarak mezurada yazan ölçülerin boyutlarını not alabilirsiniz. Milimetrik ölçüm yapılmayan bir ip kullandıysanız noktaları işaretleyerek bir cetvelden destek alabilirsiniz. Elde ettiğiniz ölçü ile sizin parmağınızın ölçüsü aynı oluyor. Bu ölçüyü kullanarak size uygun yüzüğü alabilirsiniz.

Etiketler: blog
Ekim 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR